I år hadde jeg både pinnekjøtt og lutefisk for første gang på menyen. For å slippe å stå på kjøkkenet hele julaften, kan man lage noe av tilbehøret på forhånd og varme det opp før middagen serveres; slik som ertestuingen og baconet til lutefisken og kålrotstappen til pinnekjøttet.
Årets lutefisk handlet jeg hos fiskehandleren på selve julaften. Lutefiskmiddagen er den enkleste av julemiddagene å lage, og du kan klare å lage den en time før den serveres (hvis du ser bort i fra ertene til ertestuingen som skal ligge natten over i vann).
1) Forbered ertestuingen dagen i forveien ved å legge tørre, grønne erter i kaldt vann. Disse kan ligge i bløtt til du skal koke dem. Lag ertestuingen 1 time og 10 min før servering. Før koking av ertene heller du ut vannet som ertene har ligget i natten over, og heller på nytt friskt kaldt vann til ertene er dekket med vann. La ertene stå og koke under lokk i 1 time. Vannet skal da stå halvveis opp over ertene. Fyll på med litt vann underveis hvis det koker tørt. Du kan nå tilberede lutefisken. Lag meljevning ved å blande litt mel sammen med litt melk (til 3 dl erter: 1 dl melk og 1 ss mel). Hell meljevningen over ertene under omrøring. La stuingen koke svakt i 6-8 min. Tilsett smør, salt og pepper. Grovmos med en stavmikser.
2) Sett stekovnen på 200 grader. Del opp lutefisken i serveringsstykker, dryss over litt salt (salter du i god tid før den skal i ovnen blir fisken fastere i konsistensen) og legg de i en smurt stekeform med skinnsiden ned. Dekk formen med aluminiumsfolie og sett formen midt i ovnen. Lutefisken er ferdig på 40 minutter.
Lutefisken og ertestuingen serveres sammen med stekt bacon og dampede mandelpoteter. Lutefisken smaker ikke så mye i seg selv, så hva du serverer til fisken, har alt å si. Noen liker grov sennep, andre brunost, mens min favoritt er sirup!