Det finnes mange varianter av denne retten, men hovedsaklig består den av kjøttsaus med grønnsaker under et lokk av potetmos.
Start med potetmosen:
– Kok 5 store poteter møre i usaltet vann. Det er godt med mye potetmos til denne retten. Her kan man også tilsette pastinakk eller hvitløk som setter smak på potetmosen.
– Hell av vannet og damp de ekstra i noen sekunder på den varme platen.
– Tilsett 1 eggeplomme, salt, pepper, evnt. hvitløk og litt melk. Bruk en potetstappe til du får en myk og fast potetmos.
Lag kjøttsausen:
Til denne trenger du
- 500 gram karbonadedeig av storfe eller lam
- 1 løk, finhakket
- ca 200 gram sellerirot, i små terninger
- 2 gulrøtter, i små terninger
- 3 ss tomatpurè
- 1 boks hermetiske tomater, hakket
- 2-3 dl vann
- 2 laurbærblad
- frisk rosmarin (eller timian), hakket
- salt og pepper
Start med å brune karbonadedeigen i en jerngryte. Fjern kjøttet fra gryten. Brun løk, gulrot og sellerirot til løken er blank. Tilsett tomatpure og la det surre i gryten i et minutt. Bland så i kjøttet. Tilsett hermetiske tomater, vann, laubærblad og rosmarin/timian. La dette koke i ca 10 min på lav varme under lokk. Smak til med salt og pepper.
Hell kjøttsausen i en smurt ildfastform, og bre over potetstappen. (Her kan man gjøre seg mer flid ved å bruke en kakesprute til å påføre potetmoslokket). Krydre med frisk rosmarin, havsalt og pepper. Stek paien på 225 grader midt i ovnen i 20 min. Serveres med foccacia eller med hvitløksbaguetter på en mer travel dag.