Sitron(oste-)kake

Jeg blir så ofte forundret over hvor greit det lar seg gjøre å bake kaker uten egg og meieriprodukter. For kaker kan blant annet bakes med Aquafaba (pisket kikertlake), bløtlagte linfrø og kokoskrem. Ostekake har vært en stor favoritt og det går faktisk an å lage helt uten Filadelfiaosten! Jeg kom over denne superfine oppskriften på en No bake – «ostekake» hos en av min favoritt matbloggere SoVegan. De lar kokosmelk så kjølig slik at det blir lett å ta ut kremen på toppen av boksen. Kokosvannet i bunnen kan spares til andre anledninger. Kaken skal stå et par timer i fryseren før den settes i kjøleskapet eller serveres med en gang. Første gang jeg lagde denne kaken lot jeg den stå for lenge i fryseren. Da var den helt gjennomfrosset da jeg tok den opp, og jeg måtte vente til neste dag til den var tint før vi fikk spist den. Det trengs altså ikke mer enn to timer i fryseren og så har kremen satt seg. Kaken holder seg fint i kjøleskapet noen dager. I kremen skal det tilsettes en god del sitronsaft og sitronzest. Kjøp økologiske sitroner slik at du kan bruke skallet i fyllet.

Du trenger:

  • 300g kjeks til bunnen, f.eks. Digestive
  • 3 ss smeltet kokosolje
  • 450g usaltede cashewnøtter
  • 75ml maple sirup
  • 1 ss vaniljekstrakt/vaniljesirup
  • 4 økologiske sitroner (evt. en ekstra hvis du ønsker å pynte den også med sitronskall)
  • 2 x 400ml bokser kokosmelk
  • Salt

Plasser kokosmelken kaldt i noen timer. Kok cashewnøtter i 14 minutter eller bløtlegg i 2-3 timer.

Kle bunnen til en springform med bakepapir og smør kantene med fett. Knus kjeksen i en foodprosessor sammen med kokosolje og bred den utover springformen. Bruk baksiden av en skje eller et glass til å gjøre overflaten glatt og få fordelt kjeksen jevnt ut over.

Riv skallet av sitronene og skvis ut saften i en egen bolle.

Ta frem de avkjølte boksene med kokosmelk og scoop ut kremen i en blenderbeholder. Ha også oppi cashewnøttene, sitronzesten og sitronsaften, maple sirup, vanilje og litt salt i blenderbeholderen. Kjør til en glatt masse. Er blender-beholderen for liten for alt fyllet, kan du kjøre den i flere omganger. Jeg bruker selv Nutri Bullet som er en liten og kraftig blender. Hell fyllet over kjeksbunnen og fordel det slik at overflaten blir plan og glatt. Sett springformen i fryseren i 2 timer. Skal kaken serveres med en gang, vil den være klar etter 20 min med opptining på kjøkkenbenken når du har tatt den ut fra fryseren. Den tåler fint å stå i kjøleskapet noen dager. Kaken kan pyntes f.eks. med revet sitronskall eller med jordbær slik som jeg har gjort.

Legg igjen en kommentar