Etter at jeg startet med plantebasert kost synes jeg at jeg flere ganger enn tidligere har kunnet laget gode retter med rester fra kjøleskapet. Jeg har som regel basisvarer tilgjengelig som fint kan brukes til å lage nye retter med. Slik som f.eks. Tahini, sitron, bønner, Dijonsennep, maplesirup og quinoa.
I går var en slik dag hvor rester hadde hopet seg opp i kjøleskapet. Vi er mildt i høstferien med farting hit og dit og jeg hadde derfor ingen planer om å handle inn mer som bare blir liggende i kjøleskapet.
Resultatet ble en kjempe god middagssalat med poteter, bladspinat og quinoa med Tahinidressing over.
Innholdet i salaten kan varieres med andre restegrønnsaker. Til denne middagssalaten brukte jeg:
- 2 poteter
- 1 søtpotet
- 1/2 pastinakk
- olje
- quinoa
- en halv (av den store) pose bladspinat
- en boks hvite bønner
- 1/4 rødløk
Tahinidressing:
- 2 ss Tahini (jeg hadde mørk type, men lys kan også brukes)
- varmt vann fra vannkoker
- 1 ss olivenolje
- 1 ts Maplesirup
- 1ts Dijonsennep
- 1 ss sitronsaft
- havsalt og pepper
Sett ovnen på 225 grader. Kapp poteter i tynne båter, søtpotet i terninger og pastinakk i korte staver. Legg grønnsakene på et stekebrett og hell over olje, salt og pepper. Bak grønnsakene i stekeovnen til de er godt stekte. Kok 1 dl quinoa etter anvisning på pakken. Skyll bønner, kapp rødløk fint og ha det i en serveringsbolle sammen med bladspinaten. Når grønnsakene og quinoen er avkjølt noe tilsettes også det i serveringsbollen.
Kok ca 2 dl vann i vannkokeren. Ha tahini i en liten bolle og hell over ca 1-1 1/2 dl varmt vann. Pisk sammen tahinien til den er hvitaktig. Juster vannmengden slik at du får en joghurtaktig konsistens. Tilsett, salt, pepper, sennep, maplesirup, sitron og olivenolje. Rør om og hell over salaten.