Sushi er noe vi alltid har bestilt som take away. Det har føltes som en altfor avansert greie å holde på med hjemme. Den formbare sushirisen har vært en myteomspunnende kokkekunst jeg så for meg at bare trente sushikokker kunne håndtere.
Det var lenge siden vi hadde bestilt sushi. Før spiste vi det rett som det var, med laks og tunfisk, men etter at vi begynte å kun spise plantebasert, ble det ikke lenger like aktuelt å spise sushi. Inntil en dag, da måtte jeg bare ha sushi.
Et raskt søk på Internett kommer det frem at dette er slettes ikke så vanskelig som det kan virke som. Du trenger bare å kjøpe sushiris, rismatte som vil hjelpe å rulle pent og noriark til makiruller. Pinner, wasabi, soyasaus og syltet ingefær er plassert i samme butikkhylle med alt du trenger til å lage sushi hjemme.
Men hva fyller man makirullen med? Med tips fra andre hjemmelagde sushi-spisere og egne ønsker havnet jeg på bakt søtpotet, agurk, avokado, spinat, vårløk og marinert tofu. Tofuen la jeg i et kjøkkenhåndkle over og under en tallerken med noe tungt oppå for å presse ut overflødig vann. Jeg kuttet den opp i staver og la toften i litt soyasaus før steking i stekepanne. Som andregangssushi-lager liker jeg nå best å fylle makirtullene med marinert tofu, agurk, avokado, vårløk og spinat. Men her er det bare å prøve seg frem.
Å koke perfekt sushiris er ingen stor kunst. Fremgangsmåten står på pakken. Riseddikk og sukker gjør risen slik du får den på restaurant. Men sett av god tid; minst en time, til å lage risen. Den skal være helt avkjølt før du lager sushien. Ellers er det bare å følge bruksanvisningen som står bak på noriarkpakken. (Noriark er det grønne arket av sjøgress som holder makirullen sammen). Rismatten gjorde det lettere å rulle pent og stramt. Pass bare på å ikke fyll makirtullene med for mye fyll. Fyllet kan fort tyte ut på sidene. Og husk, i så mye annet; øvelse gjør mester.