For en god stund siden fikk jeg servert steam buns, og jeg har ikke kommet over hvor godt det var. De myke buns´ene med asiatiske smaker og gode sauser som rant med på tallerken. Mmmm..! Den gangen jeg spiste steams buns var den fylt med sprøstekt and. Nå spiser jeg ikke så mye and lenger, så her måtte jeg gå til planteriket. Jeg gikk til innkjøp av en steamer og en boks jackfruit. Jeg har ikke brukt jackfruit tidligere i matlaging, men det skal være en god erstatning til pulled pork og crispy duck med de rette krydderne. Velg den som ligger i saltet lake. Du får jackfruit i sukkerlake, men styr unna denne til middag.
Når du serverer steam buns kan du tenke du serverer hamburgere; sett frem skåler med fyll og sauser som man kan mikse slik man vil. Her er noen forslag:
- Marinert eller krydret jackfruit (Skyll og skjær vekk de harde delene på jackfruitbitene, bland inn 3 ts Kinesisk five spice-krydder. Stek i stekepanne i noen minutter. Hell på litt vann og ca 2 ss soyasaus). Kok videre under lokk i ca 15 min.)
- Strimlet rødkål
- Vårløk
- Sukkererter
- Syltet rødløk
- Koriander- og myntepesto (Frist koriander, mynte, hvitløk, pinjekjerner og 1 dl olivenolje mikses med stavmikser. Smak til med salt, pepper og sitronsaft)
- Hvitløksmajones/chilimajones
- Hoisinsaus
- Sriracha hot chili sause
Oppskrift på Steams buns fant jeg i kokeboken «Grønnere!» av Mia Frogner. Det finnes flere oppskrifter på buns der ute, men disse er fri for melk og egg. Sett av 3 timer til matlagingen, for her blir det en del heving og elting. Denne oppskriften er til 8 store buns. Er dere to og dere er sultne, er det nok med fire buns hver. Du kan også lage 16 stk ut av oppskriften som en liten starter eller fingermat til mange gjester.
Du trenger:
- 1,8 dl fingervarmt vann
- 1 1/2 ts tørrgjær
- 3 ss nøytral olje
- 6 dl hvetemel
- 2 ts bakepulver
- 2 ss sukker
Start med å blande tørrgjær og vann i en liten bolle og la stå i 5 min. Rør så inn oljen. Hell alt det tørre over i en foodprosessor. Bland sammen med eltekrok og hell væsken i en tynn stråle i bakebollen mens den går på middels hastighet. La deigen eltes i 10 min. til du får en fin ball. Den skal ikke være klissete eller for tørr. Juster med mel og vann. Ha deigen ut av bollen og elt den for hånd i et par minutter. Du trenger ikke mel på underlaget nå når du elter deigen. Ha litt olje i en hevebolle og vend deigen i oljen. La den heve til dobbelt størrelse, ca 1 time.
Del opp et bakepapirark i 8 like store deler.
Når deigen er ferdig hevet, ruller du en pølse og deler den opp i 8 like store deler. Rull delene til en kule og kjevle til en oval leiv. Snu den og vend den når du kjevler den flat. Pensle oversiden med litt olje og brett den i to. Legg delen over på en bakepapirbit på et stekebrett. Gjenta så med alle deigdelene. Legg over et kjøkkenhåndkle og hev videre i ca 20 min. Imens kan du lage fyllet og sette på en kasserolle med vann.
Steam buns er best når de er nylagde og varme. Fyll derfor steameren med én runde, og vent med å steame resten til du har spist opp de første. Legg 4 buns i steameren og sett den oppå en kasserolle som er akkurat stor nok for steameren. Steam i 8 minutter.
1 Comment
Add Yours →Noe så godt. Takk for supre oppskrifter.