Pavlova

Jeg feirer 10 år som matblogger med en Pavlova! Jeg tror dette er den siste kaken jeg kunne se for meg jeg skulle klare å lage helt uten egg og fløte. Går det virkelig an å lage Pavlova uten egg i marengsen? Og hva med fyllet?? Men det gikk jo så greit! Med triks jeg har plukket opp og brukt i andre oppskrifter og tips jeg har lest og sett på TV, ble dette en veldig god plantebasert Pavlova!

Jeg startet med marengsbunnene dagen før kaken skulle være klar. Jeg har tidligere funnet ut hvor fint kikertlake fungerer som erstatning for egg både i pannekaker og i vafler. Derfor blandet jeg inn kikertlake med sukker og stivpisket det i kjøkken-maskinen. Det ble en hvit og fin «marengs». Den ferdig stekte marengsen ble akkurat slik den skulle bli; krisp og tørr på utsiden og myk og seig på innsiden.

Kremen ble pisket av Gryr fra Synniva. Jeg har brukt denne tidligere på bløtkake og i multekrem og synes den holder seg fint stiv. Et triks jeg har plukket opp er å skvise litt sitron i Gryren. Da vil den bli ekstra stiv.

Jeg ville ha vaniljekrem som fyll i min Pavlova. Det finnes mange oppskrifter på vegansk «eggekrem» eller vaniljekrem, men jeg gikk for Alpros soyabaserte vaniljedessert. Kanskje jeg lager meg en hjemmelaget variant neste gang. Da kan jeg få den så tykk jeg vil.

Sett ovnen først på 125 grader varmluft. Oppskriften er basert på at det lages to bunner som monteres sammen. For å få plass på stekebrettet, stekes de på to brett. Har du kun over/undervarme må de stekes separat. Merk opp to sirkler ca 23 cm i diameter på to ark bakepapir hvor marengsens skal sprutes/formes på.

Til marengsbunnene trenger du:

  • 1,5 dl kikertlake
  • 2,5 dl sukker

Jeg fylte en kremsprøyte med marengsen og påførte den i sirkler på bakepapiret. Dette gjorde jeg for å få jevne bunner. Mellomrom fylte jeg inn med marengs.

Stek i 1,5 time. Skru av ovnen og la så marengsbunnene stå og kjøle seg ned inne i ovnen. Pakk bunnene inn i matpapir til de skal pyntes.

Pisk 3 dl plantebasert kremfløte (f.eks. Gryr fra Sunniva), tilsett 3 ss sukker og en skivs sitronsaft.

Legg marengsbunn, krem og vaniljekremen lagvis. Pynt med bær eller annet som gjør seg fint på en Pavlova!

Legg igjen en kommentar