Pinnekjøtt

Pinnekjøttmiddag er en helt klar favoritt! Jeg velger alltid da pinnekjøtt av røkt lam for smakens skyld.

1) Pinnekjøttet må vannes ut ca 24-30 timer før koking. Du trenger også en stor kjele. Jeg har aldri brukt trekvister i bunnen av kjelen under koking. Tidligere har jeg brukt rista jeg bruker når jeg damper poteter, men i år kjøpte jeg meg en stor pinnekjøttkjele med rist. Jeg legger pinnekjøttet i vann dagen før servering, og skifter til nytt friskt vann på morgenen dagen etter. Da blir ikke kjøttet så salt. Legg pinnekjøttet lagvis over risten (eller trepinnene) og fyll på med vann til det når opp til risten. La pinnekjøttet dampkoke i ca 3 timer til du ser at kjøttet slipper beina. Mens kjøttet koker kan du lage tilbehøret.

2) Kutt opp en kålrot og en gulrot i terninger og kok de møre i lettsaltet vann. Hell av vannet. Tilsett litt av kokekraften fra pinnekjøttet for å få en god lammesmak på stappen, hell på litt fløte, legg i en ss meierismør og krydre med salt og pepper. Mos stappen sammen.

3) Lag sjysaus av kraften fra pinnekjøttet: Sil kraften og kok opp med en god skje meierismør. Hell over en meljevning for å få den litt tykkere i konsistensen. Bruk litt sukkerkulør i sjysausen for å gi den en dypere brun farge. Smak til med salt og pepper.

Pinnekjøttet serveres med dampede mandelpoteter. Stekte gulrøtter passer også veldig godt til pinnekjøttet.

Legg igjen en kommentar